• Količina
    Cena RSD
  • Ovaj tekst namenjen svima onima koji imaju nedoumice šta da urade sa motorom na kraju sezone? Šta sa akumulatorom, koji štender da odaberu, šta uraditi sa benzinom, uljem, lancem itd...

    Kako se bavim uvozom i prodajom motocikala već preko 10 godina (uistinu poslednjih godina mnogo ređe)svake godine mi zazimi mnoštvo motora i skutera. Ranije je taj broj bio mnogo veći a poslednjih godina u proseku oko 10 motora  na različitim lokacijama , u servisima, lokalu, garaži, nastrešnici...

    S proleća kad otopli počinju muke sa akumulatorima, karburatorima, prašinom, rđom, izduvanim gumama, prekidačima... Na jednom motoru iako se javi neka od ovih stavki nije strašno ali zamislite kome zazimi 30 motora i skutera. Zbog ovog iskustva sam i dao sebi za pravo da vam napišem koju reč.

    Takođe pozivam sve bajkere sa dugogodišnjim iskustvom da  ovde u komentarima iznesu svoje mišljenje i prenesu iskustvo oko ove stvari na mlađe ili one koji su skoro došli u svet motora...

    Šta sa akumulatorom?

    Akumulator se konstantno prazni.

    Možete hvaliti jednu marku a kuditi drugu. Bez obzira na to, svi imaju neke zajedničke karakteristike. Upamtite vaš akumulator se konstantno prazni , svakoga dana kad se ne koristi ( dopunjuje). Što je period ne dopunjavanja duži, više se isprazni i to pražnjenje može dovesti do trajnih oštećenja. Idealno za akumulator bi bilo kada biste vozili motor svakog dana uz regularno punjenje na motoru. ( Problem lošeg punjenja na motoru nije razlog što akumulator „crkne“ preko zime. Usled lošeg punjenja problem se mora javiti još tokom leta pri čestim paljenjima i vožnji)

    Paliti motor povremeno preko zime?

    U želji da sačuvaju akumulator, mnogi pale svoje mašine preko zime i ostavljaju ih da rade 5-10 min. –POGREŠNO.  Imajte u vidu da su vaši akumulatori u stvari starteri. Kutija dimenzije 12x10cm koje treba da pokrene agregat od 1000 ili 600ccm svejedno i to po hladnom vremenu kad se stegne ulje u agregatu . Zato starter „daje sve od sebe“ da pokrene motor na toj temperaturi pri čemu se neverovatno puno prazni. Vreme rada motora od 5-10 min nije dovoljno da nadomesti to pražnjenje akumulatora. Sa druge strane pogrešno je i zbog samog motora. Ništa ne dobijate posebno sa tim što ste ga po hladnoći upalili na kratko. Ako si umeo da ga upališ na +-2 onda ga zagrej i izađi da ga provozaš par krugova. Pod optrećenjem mu prošisti sve od cevi , preko karburatora , ubrizgavanja do ventila. Naročito da isteraš garež i kondenz iz auspuha. (Sećam se reči starog majstora  „Zamisli da imaš rasnog konja u štali, napolju zima, otkriješ ga , igraš se sa njim, on se propinje i skače, od želje za trkom  mu se oznoje i leđa i srce ... a ti onda samo prebaciš onu ponjavu preko njega i odeš. E tako ti je isto sa motorom“) Savet- Ne palite motor preko zime bez  preke potrebe.Ako baš morate onda to uradite preko drugog većeg startera ili jednostavno  premostite kablovima sa auta. Nebitno koliko vam je dobar i nov akumulator.

    Ranije mi dođe kupac za motor preko zime.(Morao sam da ga upalim jer kako bih ga prodao. ) Isteramo ga napolje , povučemo saug , zaverglamo jednom -neće, drugi put duže- neće, treći put- pa kad opali na  aspuh! ...znam da se kupac prestravio a da je meni puklo po džepu.  Onda menjaj svećiće , stavljaj drugi akumulator , premošćuj a kupac već stigo do kuće bez motora. Zimi je najlakše zaliti svećice. Posle nekoliko takvih slučajeva palili smo uvek  na kablove i milina , svi dobri...

    Spavati sa akumulatorom među nogama?

    Ni to ne vredi. Možete ga skinuti sa motora,unositi u toplo neće vredeti. Pomaže samo ako se radi o ekstremno niskim temperaturama koje mogu trajati dugo  period ali takvih minusa kod nas nema.

    Na kraju šta nam je činiti?

    Preporučuje  se skinuti jednu klemu, zbog sijalica, sata i drugih malih potrošača koji ga vremenom prazne. Najbolje rešenje je dopunjavati ga namenskim punjačima. Na tržištu postoji mnoštvo različitih modela. Od onih pametnih skupljih do onih jednostavnijih a jeftinijih. Ono što punjač za moto akumulatore treba imati to je malu struju punjenja. Nije dobro puniti ih visokom amperažom .

     

    Nešto što sam predlagao svojim kupcima je da zbog cene njih dvojica trojica sastave pare i kupe jedan zajednički ali kvalitetan  punjač.  Van sezone akumulator je dovoljno dopuniti jednom na mesec-dva dana. Punjenjem na smenu,  jedan punjač može spasiti i više od 3 akumulatora preko zime.

    Sa druge strane eto razloga više da se vidite i da se popije kafa...

    Nebojša Kovandžić -Pontis doo 

     

    Kategorije vesti